Kategoriat
Jumalan ihmisiä

Mooses

Vaihe 1: ensimmäiset 40 vuotta

Ensimmäiset 40 ikävuottaan Mooses asui Egyptin hovissa. Egypti oli oman aikansa supervalta. Egyptin asukasluku jo Mooseksen aikaan on ollut noin kolme miljoonaa. Pelkästään faaraon palveluksessa on arvioitu olleen noin sata tuhatta ihmistä, joten Joosef ja Mooses, jotka molemmat ovat olleet aivan pyramidiorganisaation huipulla, ovat olleet vastuussa tosi monen ihmisen johtamisesta. Mooseksesta olisi halutessaan voinut tulla joko uusi faarao tai Joosefin kaltainen pääministerihahmo. Mooseksella oli oman aikansa paras koulutus. Lisäksi Mooses oli henkilönä poikkeuksellisen kyvykäs. Lisäksi hän oli sekä fyysisesti että henkisesti vahva ja päättäväinen. Mahdollisesti Mooses elätteli aluksi haavetta, että hän voisi toimia hovista käsin israelilaisten edunvalvojana ja auttaa heidän asemansa parantamisessa suhteitaan ja Egyptin valtarakenteita hyväksikäyttäen. Näinhän Joosef oli toiminut. Syntyi kuitenkin avoin konflikti, jolloin Mooses valitsi, joskin Jumalan vahvasti johdattamana, hylätä tämän kaiken ja hypätä tuntemattomaan. Tämä tapahtui, kun hän oli noin 40-vuotias. Mooseksella on varmaan ollut tunne, että kaikki on nyt menetetty ja että hän on epäonnistunut pahasti. Hänenhän piti olla uusi toivo, mutta sen sijasta hänestä tuli pakolainen, joka vietti aikaa erämaassa eläimiä kaitsien. Sepä oli aikamoinen mahalasku.

Vaihe 2: 40-vuotiaasta 80-vuotiaaksi

Seuraavat 40 vuotta kuluivat erämaassa paimentolaisena ja lampaita hoitaen. Näyttää silti, että Jumala johdattaa hyvin monet ihmiset erämaakokemukseen ennen kuin he kypsyvät ja nöyrtyvät siihen kutsuun, johon Jumala on heitä kutsunut.

Daavid oli neljätoista vuotta Adullamin luolissa. Paavali oli neljätoista vuotta Tarsossa. Jopa Jeesus oli 40 päivää autiomaassa ennen kuin Hän astui kutsuunsa. Jumala hioo rakkaista palvelijoistaan timantteja. Kun Mooseksen 40 vuotta erämaassa olivat kuluneet, hän oli inhimillisesti ottaen vanha mies, 80-vuotias. Sen ikäisiä ei enää yleensä kutsuta uusiin tehtäviin. Varmaan vanhat unelmat olivat haalistuneet. Kun sitten Jumala kutsuu Mooseksen, Mooses kokee ylösnousemuksen. Nyt Jumala kutsui häntä siihen tehtävään, mihin hän jo nuorena oli tuntenut voimakasta sisäistä paloa. Omia ambitioita ja tarvetta saada muilta kunniaa itselle ei ollut. Ne asiat olivat jääneet erämaahan. Mooseksesta oli tullut maailman nöyrin mies. Vain Jumala ja Israelin kansa merkitsivät jotain Moosekselle. Jotakin hänen luonteestaan kertoo sekin, että Mooses ei edes halunnut omasta suvustaan pappissukua, vaan senkin kunnian hän iloiten luovutti veljelleen. Silti Mooses oli edelleen se vahva henkinen pääministerihahmo, jolla oli kaikki kyvyt johtaa isoa kansaa halki kriisin.

Vaihe 3: kolmas 40 vuoden jakso 80-vuotiaasta kuolemaan

Kun Mooses palasi Egyptiin, Mooses kohtasi uudelleen vastaavan testin kuin silloin, kun hän edellisen kerran pakeni Egyptistä. Mooses meni puhumaan israelilaisten puolesta faaraolle, joka suuttui niin, että kovensi israelilaisten pakkotyötä. Sen seurauksena israelilaiset taas suuttuivat tosissaan Moosekselle. Jos Mooses ei olisi ollut 40 vuotta välissä erämaassa, hän olisi varmaan tässä konfliktitilanteessa paennut uudelleen johonkin, minne tahansa, missä vain hän olisi saanut itkeä rauhassa. Mutta enää hän ei tehnyt niin. Sen sijaan hän toimi Jumalan välikappaleena ja Jumala teki ihmeitä toisensa jälkeen niin kauan, kunnes faarao suorastaan ajoi israelilaiset orjuudesta vapauteen.

Osoittautui kuitenkin, että israelilaisten johtaminen erämaasta kohti luvattua maata oli vaikeaa. Kansa kapinoi koko ajan. Johtaminen itsessään vei voimia. Aluksi Mooses yritti itse ratkaista kaikkien ihmisten erilaiset ongelmat itse. Mutta riitoja ja ongelmia oli niin paljon, että yhden miehen aika ja voimat eivät riittäneet. Kaikki väsyivät tähän. Seuraavaksi Mooses kokeili appensa kehotuksesta hierarkkista, pyramidimaista johtamistapaa, jossa valta oli delegoitu eri tasoille. Varmaan aika riitti Mooseksella paremmin, mutta ihmisten eettinen taso ei noussut. Voisi ajatella, että käytännön ongelmia ratkaistiin teknisellä tasolla, mutta ei niin, että ihmisten sydän olisi muuttunut. Tällainen johtamistapa voi ruokkia pyrkyryyttä, kun ylemmällä tasolla pyramidissa oleva katsoo alentuvasti alempana olevia ja alemmalla tasolla olevien mieli voi pyrkiä ylöspäin ja aina joukossa on niitä, jotka eivät kaihda keinoja. Koko ajan syntyi erilaisia kapinoita ja välillä oli lähellä, ettei Mooses itse joutunut kivitetyksi.

Lopulta Mooses oli niin lopen uupunut, että hän jo toivoi kuolevansa, koska ei enää jaksanut. Silloin Jumala ehdotti uutta tapaa: Otetaan sitä Henkeä, jota on Mooseksessa ja jaetaan sitä muille, 70 muulle ihmiselle. Näin muutos tulisikin ihmisten sisältä eikä toiminta olisi vain ulkoisten käskyjen noudattamista. Mooseksen lähin mies Joosua, joka rakasti Moosesta isähahmonaan, pelästyi silloin Mooseksen puolesta, että tämän ainutlaatuisuus Jumalan edessä olisi vaarassa, jos Mooses ei enää olisikaan ainoa, joka suoraan itse kuulee Jumalan äänen. Mooses itse ei taas yhtään pelännyt sitä, vaan hän toivoi, että kaikki israelilaiset saisivat kokea saman kuin nuo 70 miestä. Mooses siis oli aikaansa edellä ja toivoi asioita, jotka ensimmäisen kerran isossa mittakaavassa toteutuivat helluntaina.

Olet varmaan miettinyt, mitä haluaisit kysyä Jumalalta, jos sinulla olisi joskus mahdollista tavata Hänet ja kysyä Häneltä ihan mitä tahansa suorassa keskustelussa. Mooses vietti nämä 40 vuotta niin, että hän keskusteli lähes päivittäin Jumalan kanssa samalla tavoin kuin me keskustelemme jonkun ystävämme kanssa. Mooses saattoi siis kysyä Jumalalta mitä vaan Mooseksen mieleen tuli. Ja varmaan Jumala kertoi Moosekselle myös asioita, joita Mooses ei tajunnut edes kysyä. Meidän kannaltamme merkittävin tämän keskustelun tuotos on varmaan Raamatun 5 ensimmäistä kirjaa. Kukapa olisi paremmin voinut kertoa Moosekselle, mitä luomisessa tapahtui kuin Luoja itse? Kuka muu oli paikalla, kun Universumi luotiin? Lisäksi on pidettävä mielessä, että Jumala kertoi asiat sen ajan sivistyneimmälle ihmiselle. Mooses oli kasvanut kulttuurissa, joka oli rakentanut pyramidit jo noin tuhat vuotta aikaisemmin ja jolla oli ollut kirjoitustaitokin yli kaksi kertaa kauemmin kuin nyt on siitä, kun Kolumbus kävi Amerikassa. Jumala selitti asiat niin, että Mooses pystyi sekä ymmärtämään että kirjoittamaan ne ylös. Mooseksen kirjat onkin kirjoitettu niin, että seuraavien vuosituhansien ajan kaikilla sukupolvilla ja kaikilla kulttuureilla on ollut mahdollista ymmärtää lukemaansa.

Mooseksen elämän traagisin asia oli, että lopulta hän turhautuneena ja äärimmilleen kiusattuna meni ylittämään sen auktoriteettirajan, minkä Jumala oli hänelle antanut. Hän meni iskemään vihapäissään kalliota sauvallaan ja näytti huonon esimerkin kaikille muille. Silloinkin silti Jumala suuressa uskollisuudessaan teki sen, mitä Mooses tahtoi ja antoi vettä tulla kalliosta. Mutta Mooseksen tottelemattomuudesta seurasi se, että Mooses ei saanut johdattaa kansaa Israeliin. Jumala vei hänet vain vuorelle katsomaan kaukaa, miltä luvattu maa näytti. Mooses pyysi anteeksi monta kertaa, mutta Jumala ei muuttanut päätöstään. On vaikeaa kuvitella haikeampaa ja yksinäisempää hetkeä kuin se, kun 120-vuotias mies koko elämänsä raadettuaan ei pääsekään päämääräänsä, vaan näkee sen vain kaukaisuudessa. Sitten Mooses kuoli ja kukaan ei tiedä, mihin hänen ruumiinsa katosi, koska vain Jumala tietää sen.

Vaihe 4: aikamatka ja pääsy luvattuun maahan

Tapaamme Mooseksen seuraavan kerran noin 1500 vuoden päästä kirkastusvuorella Jeesuksen, Elian ja kolmen opetuslapsen kanssa. Siispä Mooses on tehnyt 1500 vuoden aikamatkan. Miten tämä tapahtui? Ehkä Mooses kuoli ja sitten nousi ylös 1500 vuotta myöhemmin. Ehkä Elian tulivaunut matkustivat ensin ajassa taaksepäin ja nappasivat Mooseksen kyytiin menneisyydestä. Kuka tietää tarkasti muuta kuin Mooses ja Jumala itse. Itse aioin taivaassa kysyä asiasta Moosekselta, kun tapaamme. Lopputulos on kuitenkin riemullinen. Mooses pääsi siis kuitenkin luvattuun maahan, mutta ei hänkään päässyt sinne ilman Jeesusta. Mooses oli luullut, että kaikki on menetetty ja varmaan itki katkerasti ja sitten hän kuolee. Sitten tuleekin riemullinen herätys ja se, mistä Mooses oli joutunut jo elämässään luopumaan, kävikin toteen. Tämä kertoo kauniisti siitä, miten kukaan meistä ei voi saavuttaa omaa hengellistä kutsumustamme ilman Jeesusta, ei edes Mooses.

Meillehän kerrotaan, että kirkastusvuorella keskusteltiin nimenomaan Jeesuksen tulevasta ristinkuolemasta ja ylösnousemuksesta. Varmaan puhuttiin myös siitä, mitä se tarkoittaa Moosekselle ja hänen tehtävälleen, joka ei ollutkaan vielä toteutunut kokonaan. Kirkastusvuorikokemus päättyy siihen, että Mooses ja Elia poistuvat. Tapaaminen ei loppunut niin, että he olisivat hyvästelleet ja kävelleet vuoren toista puolta, kun Jeesus ja opetuslapset poistuivat toista puolta. Sen sijaan he vaan hävisivät ja kun Pietari vilkuili ympärilleen, vain Jeesus oli enää läsnä. Kaksikko siirtyi jollakin tavoin eri aikakauteen. Ehkä Elian valjakko nouti heidät uudelle aikamatkalle.

Vaihe 5: Mooses ja Elia johdattavat Israelin oikeasti luvattuun maahan

Ilmestyskirjassa kerrotaan kahdesta todistajasta, jolla on kyky ja oikeus tehdä erilaisia ihmeitä ja että nämä toimivat Jerusalemista käsin. Kuulostaa aika lailla Moosekselta ja Elialta. Jos tutkit Ilmestyskirjaa, nämä kaksi todistajaa tekevät samankaltaisia ihmeitä, mitä Mooses ja Elia aikanaan olivat tehneet. Tämän seurauksena, kuten Paavali kertoo, koko Israel kääntyy. Tämä tarkoittaa siis sitä, että israelilaiset pääsevät hengelliseen luvattuun maahan, uuteen Jerusalemiin, Jumalan valtakuntaan. Mooses saa siis tehdä paljon enemmän kuin hän olisi voinut villeimmissä unelmissaankaan toivoa: Hän saa olla viemässä koko sen kansan, jota hän rakasti, luvattuun maahan. Karitsan ja Mooseksen virsi soi. Lisäksi sekin Mooseksen unelma, että kaikki israelilaiset tulevat Pyhällä Hengellä kastetuiksi ja heidän sydämensä muuttuu, eikä vain ulkoinen käytös, käy toteen. Ja sitten ilo jatkuu ikuisesti vapaana ja rakastettuna täydellisessä kodissa, jonka Jumalan on heille tehnyt.

Kun ymmärtää Mooseksen tarinan, kuka vielä voi sanoa, ettei Jumala ole viisas ja hyvä.

Onko Jumala kutsunut sinua johonkin, mutta koet, että homma meni jostain syystä pieleen. Rukoilen, että Jumala kutsuu sinua ja näyttää, miten Hänen sinua koskeva suunnitelmasi jatkuu. Siunausta päivääsi.

Frank Hill