Kategoriat
Luoja ja luominen

Kuinka nykyinen universumi päättyy ja uusi alkaa

Tämä maailma tai edes se maailmankaikkeus, jossa nyt olet, ei kestä ikuisesti. Tulee olemaan hetki, uusi ”Big Bang”, jolloin nykyinen universumi loppuu ja Jumala luo tyhjästä uuden. Joku fyysikko voisi ajatella asiaan niin, että yhtäkkiä kaikki aine romahtaa kasaan yhteen mustaan aukkoon ja sitten Jumala luo tyhjästä sanallaan uuden universumin, jossa on, kuten raamattu sanoo, ”uusi taivas ja uusi maa”. Siellä voi olla kaikki muukin täysin erilaista kuin nykyisessä. Aika on erilainen. Materia on erilaista. Moni käsite on erilainen, Ihmiset voivat olla siellä ikuisesti ilman, että kukaan kyllästyy. Siellä ei ole pahuutta. Siellä on vain onnea ja rakkautta. Ilmestyskirjassa kuvataan joukkoa olentoja, jotka yhä uudestaan innostuvat jostain uudesta Jumalaan liittyvästä asiasta niin paljon, että vaikutelma on samanlainen kuin se, minkä islantilaiset olisivat kokeneet, jos Islanti olisi voittanut jalkapallon maailmanmestaruuden. Ja tämä siis tapahtuu spontaanisti yhä uudelleen ikuisesti, innostuneesti ja täysin vapaaehtoisesti. Nykyisessä maailmankaikkeudessa tämä olisi mahdotonta, koska ihmiset kyllästyvät hienoihinkin asioihin tosi nopeasti. Kukapa meistä jaksaisi kuunnella edes suosikkikappalettaan aamusta iltaan edes päivän ajan, puhumattakaan jos eläisi ikuisesti.

Kaikki on sitten uutta ja erilaista, Jumala valitsee sinne joukon ihmisiä sen perusteella, mitä valintoja ihmiset tässä vanhassa universumissa ollessaan ovat tehneet. Tätä kutsutaan ylösnousemukseksi. Mitkä ovat ne vaiheet, miten nykytilanteesta sinne päädytään?

Yksi tapa hahmottaa, miten tästä jatketaan eteenpäin, on nähdä lopputilanne, missä Jeesuksen toinen tulemus tapahtuu. Silloin Jeesus on olemukseltaan kuin sulhanen, joka tulee noutamaan morsiantaan maan päältä. Kristuksen morsian on seurakunta. Siinä vaiheessa seurakunta on kaunis, täysin sulhasen arvoinen. Joskus kauan sitten rukoilin Jeesusta ja kysyin, mitä tämä tarkoittaa. Koin, että Hän vastasi, että Kun Hän kuoli, niin Hän oli kaksi päivää haudassa ja nousi kolmantena päivänä kuolleita. Vastaavasti morsiankin on ollut eräänlaisessa haudassa, jopa kaksi tuhatta vuotta, mutta tulee nousemaan myös ylös. Jeesus ei halua morsianta, joka muistuttaa zombia, vaan täydellisen kauniin morsiamen.

Ja Jeesus haluaa vain yhden morsiamen. Hän ei tule noutamaan sataa eripuraista morsianta vaan vain yhden ainoan, joka on Hänen rakkautensa kohde. Jos tämä on Jeesuksen päämäärä, niin mitä tahansa sitten tulevaisuudessa tapahtuukin, Hän johtaa tulevaisuutta kohti tätä tilannetta. Uskon että tämä on se iso agenda, jonka ympärillä Jeesuksen tahto liikkuu. Ja Jeesuksella on kyky myös johdattaa koko maailmamme ja yksittäisten ihmisten ja kansojen tulevaisuutta niin, että Hän saavuttaa tuon päämäärän. Moni tapahtuma, jonka merkitystä juuri nyt ihmettelemme, voi olla asia, joka huomaamattamme johdattaa kuin GPS-signaali maailmanhistoriaa kohti tuota hetkeä.

Jos siis tiedämme lopputuloksen, mitkä ovat välivaiheet? Kaikkea emme tiedä, mutta joitakin asioita on kuvattu erilaisissa raamatun profetioissa, jotka vielä odottavat täyttymistään. Tässä pari niistä. Ensimmäisenä tulee mieleen faaraon unet, jotka Joosef selittää:

1. Moos 41:15-32 Faaraon uni ja selitys: Ja faarao sanoi Joosefille: ”Minä olen nähnyt unen, eikä ole sen selittäjää, mutta olen kuullut kerrottavan sinusta, että kun kuulet unen, sinä voit sen selittää.”
Joosef vastasi faraolle sanoen: ”En minä; mutta Jumala antaa faraolle suotuisan vastauksen.” Ja farao puhui Joosefille: ”Minä näin unen; olin seisovinani Niilivirran rannalla. Ja katso, virrasta nousi seitsemän lihavaa ja kaunista lehmää, jotka kävivät laitumella kaislikossa. Ja katso, niiden jälkeen nousi virrasta toiset seitsemän lehmää, kurjia, kovin rumia ja laihoja; en ole koko Egyptin maassa nähnyt niin rumia kuin ne. Ja nämä laihat ja rumat lehmät söivät ne ensimmäiset, ne lihavat lehmät. Mutta vaikka ne olivat nielleet nämä, ei voinut huomata, että ne olivat nielleet ne, vaan ne olivat yhtä rumannäköiset kuin ennenkin. Siihen minä heräsin. Mutta taas minä näin unta: seitsemän täyteläistä ja kaunista tähkäpäätä kasvoi samassa oljessa. Ja katso, niiden jälkeen kasvoi vielä seitsemän tähkäpäätä, kuivunutta, ohutta ja itätuulen polttamaa. Ja nämä ohuet tähkäpäät nielivät ne seitsemän kaunista tähkäpäätä. Minä kerroin tämän tietäjille, mutta ei kukaan kyennyt sanomaan minulle, mitä se merkitsee.” Niin Joosef sanoi faraolle: ”Faraon unet merkitsevät kumpikin samaa; Jumala on ilmaissut faraolle, mitä hän on tekevä. Seitsemän kaunista lehmää merkitsee seitsemää vuotta, seitsemän kaunista tähkäpäätä merkitsee myös seitsemää vuotta; unilla on sama merkitys. Ja seitsemän laihaa ja rumaa lehmää, jotka nousivat niiden jälkeen, merkitsee seitsemää vuotta, ja seitsemän tyhjää, itätuulen polttamaa tähkäpäätä merkitsee seitsemää nälkävuotta.
Tätä minä tarkoitin, kun sanoin faraolle: Jumala on antanut faraon nähdä, mitä hän on tekevä. Katso, tulee seitsemän vuotta, jolloin on suuri viljavuus koko Egyptin maassa. Mutta niitä seuraa seitsemän sellaista nälkävuotta, että Egyptin maan entinen viljavuus kokonaan unhottuu, ja nälänhätä tuottaa maalle häviön. Eikä enää tiedetä mitään maassa vallinneesta viljavuudesta sitä seuraavan nälänhädän vuoksi, sillä se on oleva ylen kova. Mutta että uni toistui faraolle, se tietää, että Jumala on asian varmasti päättänyt ja että Jumala antaa sen pian tapahtua.

Faarao oli maailman historian ensimmäisen supervallan johtaja historian alkuhämärissä. Jumala antoi hänen nähdä profeetallisen unen, joka kävi konkreettisesti toteen. Koska uni toistui kaksi kertaa, uskon, että uni toteutuu toisen kerran aivan maailmanhistorian lopussa, mutta tällä kertaa hengellisesti. Uskon, että tulee aika, jolloin hetken aikaa Jumalan valtakunta etenee nopeasti eri puolilla maailmaa ja paljon hengellistä viljaa korjataan talteen. Jeesuksen rukous: ”Eloa on paljon, mutta työmiehiä vähän, rukoilkaa elon Herraa lähettämään työmiehiä pelloilleen” tulee kuulluksi ja miksei tulisi, jos kerran Jeesus itse rukoile sitä ja käski seuraajiensakin rukoilla samaa asiaa. Eikö taivaan Isä kuuntelisi oman poikansa rukousta? Tämän ajanjakson jälkeen tulee toinen, erittäin hankala aika, jolloin Jeesuksen seuraajia vainotaan ankarasti. Tuollaisesta ajanjaksosta ja jopa noin seitsemästä vuodesta puhutaan Ilmestyskirjassakin. Uskon, että nämä kaksi eri unen vaihetta vaikuttavat siihen, että Jeesus tulee saamaan haluamansa kauniin morsiamen.
 
Toisen merkittävän unen näki Nebukadnessar, joka hänkin oli oman aikansa supervallan johtaja. Näky kuvataan Danielin kirjan toisessa luvussa:

Kun sinä, kuningas, olit vuoteessasi, nousi mieleesi ajatus, mitä tämän jälkeen on tapahtuva; ja hän, joka paljastaa salaisuudet, ilmoitti sinulle, mitä tapahtuva on. Ja tämä salaisuus on paljastettu minulle, ei oman viisauteni voimasta, ikään kuin minulla olisi sitä enemmän kuin kenelläkään muulla ihmisellä, vaan sen tähden että selitys ilmoitettaisiin kuninkaalle ja sinä saisit selville sydämesi ajatukset. Sinä näit, kuningas, katso, oli iso kuvapatsas. Se kuvapatsas oli suuri, ja sen kirkkaus oli ylenpalttinen. Se seisoi sinun edessäsi, ja se oli hirvittävä nähdä. Kuvan pää oli parasta kultaa, sen rinta ja käsivarret hopeata, sen vatsa ja lanteet vaskea. Sen sääret olivat rautaa, sen jalat osaksi rautaa, osaksi savea. Sinun sitä katsellessasi irtautui kivilohkare – ei ihmiskäden voimasta – ja iski kuvapatsasta jalkoihin, jotka olivat rautaa ja savea, ja murskasi ne. Silloin musertuivat yhdellä haavaa rauta, savi, vaski, hopea ja kulta, ja niiden kävi kuin akanain kesäisillä puimatantereilla: tuuli vei ne, eikä niistä löydetty jälkeäkään. Mutta kivestä, joka oli kuvapatsaan murskannut, tuli suuri vuori, ja se täytti koko maan. Tämä oli se uni, ja nyt sanomme kuninkaalle sen selityksen. Sinä, kuningas, olet kuningasten kuningas, jolle taivaan Jumala on antanut vallan, voiman, väkevyyden ja kunnian ja jonka käteen hän on antanut ihmiset, missä ikinä heitä asuu, ja kedon eläimet ja taivaan linnut, asettaen sinut kaikkien niiden valtiaaksi: sinä olet se kultainen pää. Mutta sinun jälkeesi nousee toinen valtakunta, joka on halvempi kuin sinun; ja sitten kolmas valtakunta, joka on vaskea ja joka hallitsee kaikkea maata. Ja neljäs valtakunta on tuleva, luja kuin rauta; niin kuin rauta musertaa ja särkee kaiken, niin kuin rauta murskaa, niin se on musertava ja murskaava ne kaikki. Ja että sinä näit jalkain ja varvasten olevan osittain savenvalajan savea, osittain rautaa, se merkitsee, että se on oleva hajanainen valtakunta; kuitenkin on siinä oleva raudan lujuutta, niin kuin sinä näit rautaa olevan saven seassa. Ja että jalkojen varpaat olivat osaksi rautaa, osaksi savea, se merkitsee, että osa sitä valtakuntaa on oleva luja, osa sitä on oleva hauras. Että sinä näit rautaa olevan saven seassa, se merkitsee, että vaikka ne sekaantuvat toisiinsa ihmissiemenellä, ne eivät yhdisty toinen toiseensa, niin kuin ei rautakaan sekaannu saveen.  Mutta niiden kuningasten päivinä on taivaan Jumala pystyttävä valtakunnan, joka on kukistumaton iankaikkisesti ja jonka valtaa ei toiselle kansalle anneta. Se on musertava kaikki ne muut valtakunnat ja tekevä niistä lopun, mutta se itse on pysyvä iankaikkisesti, niin kuin sinä näit, että kivilohkare irtautui vuoresta – ei ihmiskäden voimasta – ja murskasi raudan, vasken, saven, hopean ja kullan. Suuri Jumala on ilmoittanut kuninkaalle, mitä tämän jälkeen on tapahtuva. Ja uni on tosi ja sen selitys luotettava.”

Tässä maalataan maailmanhistorian kulkua isolla pensselillä. Kultainen pää edustaa siis Babylonian valtakuntaa, hopeinen rintaosa kuvasi sitä seurannutta Persian maailmanvaltaa. Kuparinen vatsa kuvaa Makedonian valtakuntaa, jonka Aleksanteri Suuri muodosti. Aleksanterin jälkeen tuli Rooman valtakunta, jota rautametalli kuvaa hyvin. Sääriä oli kaksi, koska valtakunta hajosi Itä-Roomaksi eli Bysantiksi ja Länsi-Roomaksi. Kumpikin jalka hajoaa sitten varpaiksi. Itä-Rooman perillisiä ovat mm. Venäjä ja eräät muut Itä-Euroopassa olevat valtiot. Länsi-Rooman ”varpaita” ovat mm. Saksa, Italia, Ranska, Englanti ja Espanja. Kummallakin puolella on nähty, että raudan seassa on ollut Danielin kuvaamaa heikkoa savea. Molemmalla puolella on yritetty muodostaa Neuvostoliiton ja Euroopan unionin kaltaisia kokonaisuuksia, mutta yhdistyminen on todella ollut vaikeaa ja liittoumat eivät ole oikein pysyneet kasassa. Merkittävää on kuitenkin se, että lopulta Jumala itse puuttuu peliin vastaansanomattomalla tavalla. On merkittävää, että vaikka patsas, jonka Nebukadnessar näki, oli vain siinä osassa maailmaa, jonka hän tunsi, Jumalan valtakuntaa kuvaava vuori kasvoi koko maailman käsittäväksi käsittäen kaikki maanosat, nekin, joita silloin ei oltu vielä edes löydetty.

Jos miettii lopun aikoja, ne voi joko kokea pelottaviksi tai turvallisiksi. Pelottavalta voi tuntua, että asiat loppuvat ja tulee tapahtumaan isoja mullistuksia ja voimme kokea, että moni asia, jonka koemme turvalliseksi, tulee järkkymään. Toisaalta lohdutuksemme on vieläkin isompi, kun kaikesta sydämestämme etsimme turvamme ja elämämme lähteen Jumalasta ja Sulhasesta eli Jeesuksesta.  Silloin vain odotamme, että Jumala tekee meistä osan Jeesuksen kaunista morsianta ja olemme vain matkalla johonkin niin hyvään ja kauniiseen, että emme pysty edes kuvittelemaan sitä.

Uutta universumia odottaen ja sinua matkalle mukaan toivoen!  Siunausta ja Sulhasen läsnäoloa elämääsi toivottaa

Frank Hill